La nostra entitat

L’Agrupació Folklòrica Molins de Rei va ser fundada el dia 24 d’octubre de 1954, encara que els seus estatuts no varen ser aprovats pel Ministerio de Gobernación fins al 28 de febrer de 1956: el motiu és que no es trobaven persones que no estiguessin marcades. S’estava en plena dictadura i no se’n va obtenir l’autorització fins que la vilatana Anna Suñé va intercedir-hi per aconseguir-ho. La primera Junta oficial es va constituir el 17 de març de 1956.

La primera seu de l’Agrupa va ser en unes dependències del Bar Alhambra, però poc després es va traslladar al soterrani del Foment Cultural i Artístic, on s’hi estaria durant 24 anys.

L’any 1979, l’Agrupa estrena local i aquesta vegada com a propietària, ja que compra dues cases al centre de la vila que es convertiran en la nova seu. La inauguració té lloc l’octubre de 1980.

Els inicis de l’Agrupa es van enfocar exclusivament cap a l’ensenyament de la sardana, la creació de colles sardanistes i l’organització del concurs de colles sardanistes i ballades al carrer. L’any 1956 es crea la colla JUNY i fa la seva presentació en el 3r. Concurs de Colles Sardanistes de Molins de Rei. El 1958 s’estrena la colla infantil POMELL DE JOVENTUT i en el 5è Concurs de Colles, l’any 1959, ho fa la colla CORS CATALANS. Ja el 1972 neix la que seria la quarta colla: PETITS MOLINENCS.

Si la primera etapa de l’Agrupa se centra en el món de la sardana, a partir de 1981 una nova secció es crea en el si de l’entitat, l’ESPLAI L’AGRUPA, amb l’objectiu de donar als infants de l’entitat una educació en el lleure. Més endavant, en concret l’any 1989, es crea la COLLA DE DIABLES MOLINS DE REI L’AGRUPA, en aquest cas, a partir de joves de l’Esplai i de noves inquietuds. Es tracta d’una nova etapa que ara entronca amb una de les nostres tradicions més arrelades.

Mentrestant, durant les diferents etapes de la casa, hi ha hagut diverses activitats que han anat omplint el dia a dia d’aquests anys. L’octubre del 2014 es va complir el nostre 60è aniversari. Sortosament, l’Agrupa avui és plena d’energia i aquesta la dóna el pòsit acumulat durant tants anys.

Actualment, i després d’una nova remodelació de l’edifici, disposem de 4 sales independents, més el pati i una terrassa gran. Segons els dies, les activitats són molt diverses i hi hem organitzat des d’exposicions a xerrades, reunions, ensenyament a ballar sardanes, tot el que és propi de l’Esplai i de la Colla de Diables, i qualsevol col·laboració amb entitats de la vila que tingui a veure amb la cultura catalana. Som al segle XXI i als carrers i places s’hi continuen fent ballades de sardanes.

junta-agrupa-molins

La composiciò actual de la Junta és la següent:

  • Montse Canals, presidenta
  • Joan Sàbat, vicepresident
  • M. Àngels Castellet, secretària
  • Josep Viñets, vocal
  • Marta Espona, vocal
  • Pilar Aguilar, vocal de la Colla de Diables
  • Sandra Herms, vocal de la Colla de Diables
  • Lídia Benaiges, vocal d’Esplai
  • Miquel Subirana, vocal d’Esplai, en substitució d’Airald Mallafré
Compartir.